13 Temmuz 2019 Cumartesi

Hypermil Projesi Lpg ve Benzin Kullanımı Arasındaki Farklar.

Merhaba
Son yaptığım bir test videosunda, aracımın Lpg ve Benzinde katalitik konverter sıcaklığını ölçtüm. İki durumdada %75 motor yükünde, 3000 devir saate 90 km/h hızla giden otomobil, şaşırtıcı şekilde sonuçlar verdi. İ10 Motoru her iki durumda da 905 derece motor sıcaklığı göstererek beni şaşkına çevirmiştir.


Bu durum beni bir tesr köşe yatırınca, anladımki bazı yaptığım uygulamalar gereksizmiş. Öncelikle rampa çıkarken motoru %100 motor yüküne yaklaştığında arabayı benzine geçiriyordum. Her iki yakıt tipindede bu durumun anlamsız olduğunu gördüm. Bu konuyu derinlemesine araştırıken, Volumetrik Effiency yani hacimsel verimlilik değerlerindeki farkı tespit ettim. Önce Hacimsel Verimlilik nedir, bunu öğrenmek için aşağıdaki Matek videosunu paylaşmak isterim. 

Kappa motoru Korea Institute of Energy Research tarafından labratuarda test edilmiş, yapılan testin sonucları paylaşılmıştır. Motorun Devir artıkca düz bir tork eğrisine sahip olduğu görülmüştür. 3600 devirde 100 newton tork üretmiştir. 

Motorda yapılan testler sırasında ateşleme zamanı, motorun torku, Lpg enjektör süresi, ateşleme zamanı, egzos ve emme subab zamanlaması ölçülmüştür. 

 Motorun emme manifold basıncı artıkça yani gaz kelebeği açıldıkça, operasyon parametreler bir grafikte toplanmıştır. Motor test sırasında Lpg yakıt ile 3600 devirde 101 newton tork üretmeyi başarmıştır.

Bu test sırasında 1500 devirden itibaren başlayan 80 Newton tork değeri 3600 devire kadar yükselmekte, 101 Newton'a ulaştıktan sonra düşüşe geçerek 90 Newton bandında 4500 devire kadar ilerlemektedir. Lpg yakıt seçili, motor tam yükte iken 650 derecelik egzos gazı sıcaklığına ulaşılır, Manifold basıncı 10 bar'a dayanmıştır. 2000 devirde motor 90 newton güç üretirken enjektör püskürtme süresi 5 ms iken 15 ms saniyeye çıkmış, silindir daha egzos gazını  boşaltırken, emme manifold zirveye 4 derece kala açılmaya başlamıştır. Dcvvt sayesinde  Emme ve Egzos açılma dereceleri birbirlerine yaklaşmıştır. Öncelikle bilinmelidir ki, 2000 devirden sonra neler oluyor. 

Benzin hacimsel verimi %85 olarak ölçülmüştür. Lpg hacimsel verimlilik oranı  %92'dir. Bu nedenle, silindir 2000 devirden sonra hacimsel verimlilik oranı yüksek olan LPG yakıtını 11 bar ile sıkıştırmaktadır. Oluşan enerji, benzine göre %5 daha yüksek olduğundan daha fazla tork ve beygir gücü üretilmektedir. Devir artıkça, manifold basıncı giderek barometrik basınca ulaşıyor. 2000 devirden 3600 devire kadar motor en yüksek verimine ulaşıyor . Bu noktada motor 51 beygir güç üretiyor.

Bu grafik ise başka bir kaynaktan aldığım , ateşleme için gerekli enerjinin farkını gösteriyor. Lpg ile Benzin arasında kv'lik bir fark gösterilmektedir.  Özelikle motor yüke bindikçe Lpg ateşlemek için , benzine göre daha fazla voltaj gerekiyor. 

Rampa çıkarken, güce ihtiyaç duyulan noktalarda, i10 için yapılaması gereken benzine geçmek değil, aksine LPG kullanmaya devam etmek doğru karar olacaktır. Bu durum sonradan Lpg takılan araçlar için geçerli değildir. Yine başka bir kaynaktan elde edilen Lpg takılı  motorun teknik verileri aşağida verilmiştir. En ideal ayarda dahi %9 güç kaybı yaşanmıştır. 


Arabayı aldığım ilk günden beri merak ettiğim bir diğer husus, LPG yakıtta Cut-off olup olmadığı . Oysaki benzinli versiyonlarda anlık yakıt tüketim göstergesi sayesinde, anlık tüketim rampa aşaği inişlerde 0.0 litre olarak göstermektedir. Bizim bifuel motorun bunu yapıp yapamadığını bilmiyordum. Ama kimsenin bilmediği ams sistemini öğrenmiştim. 


Araba ayağınızı gazdan çektiğini neredeyse her durumda elektrik üretiyor, Akü full ise, belli bir süre aküden güc cekerek "alternatörü devreye sokmadan" kullanmaya özen gösterir. Akü üzerinde bir ufacık çip vardır . Çip akünün durumuna göre alternatörü devreye sokmaz. Bendeki Varta akü 60Ah olduğundan, bol bol rejenerasyon yaparak fullerim. Fabraikadan 40 ah akü ile gelen i10 ilk çalıştırmadan itibaren yaklaşık 10 12 dakika aküden beslenerek çalışır. Biz bu akü modifiye edince 60lık Varta'yı ufacık yuvaya sokunca , arabanın akü kullanma süresi neredeyse 20 dakikaya ulaştı. Son yaptığım teste, hız sabitleme açık, 2 kademe havalandırma açık olmasına rağmen bu dereceye ulaşmak çok mutlu edici.

Bu testleri yaparken okumasını yeni öğrendiğim bir değer dikkatimi çekti. Chevrolet Cruze için yaptığım test videolarında kullandığım O2 sensör voltaj değerleri, i10 yelken seyirlerinde 0.0 değer veriyordu. Arabanın Lpg yakıtta Cut-off yaptığını bu şekilde öğrenmiş oldum. Aynı şekilde Chevrolet Cruze rampa aşaği iniş esnasında fuel cut-off yaptığında , o2 sensör verileri 0.0 göstermişti. Bu kesin bilgiyede ulaşmak beni mutlu etti.

2 yorum:

  1. i10 ile yapmis oldugun testleri takip ettim.cok guzel olmus eline saglik.
    Bende de obd2 cihaz var senin videolari izlerken bende kisa bi video cektim.
    Bi kac birsey farkettim.intake sicakligi benim aracin 60 derecelerde gezinirken seninki 35 ustune cikmiyor.
    Yol alirken duser diye dusundum ama hic bir degisiklik olmadi.
    Sonrasinda aksam bi video cektim oradada sicaklik 47 derece altina dusmedi.
    Bu durum arabaya sanki performans acisindan sikinti oluyor.
    Senin bu durum hakkinda bi dusuncen var mi bi cozumu olabilir mi?
    Aracim i30 2014 model benzinli

    YanıtlaSil
  2. Merhaba ,
    Hyundai i10 genelde intake sıcaklığı sıkışık trafiklerde 75 dereceye kadar çıkmada. Test ettiğim videolarda, sıkışık trafikte geçenlere bakarsanız hızla yükseliyor. Bir diğer hususta aracımın sürekli gaz pedalından ayağımı çekip yakıt tüketimini kesmem. Yakıt hattını kesip aracı vitesde süzülünce hızla hararet düşüyor . Benim motorum ufak, ürettiği ısıda düşük. Motor hacmini büyüklüğüde sıcaklığı artırabilir. Motorum sıkışık trafikte fazla sıcak hava emmeye başladığında güç kaybı yaşamaya başlıyor. Klimayıda açınca tamamen çelimsizleşiyor. Soğuk hava iyidir. Sıcak hava ise tüketimi düşürür. Az yakar az beygir üretir.

    YanıtlaSil