18 Mayıs 2019 Cumartesi

2009 Chevrolet Cruze LS "Ailenin Yeni Üyesi"


Biz iki çekirdek aileden oluşan bir yapıyız. Babam, Annem ve Kardeşim ayrı birinci , Ben, eşim ve kızım ikinci ailedir. Oturduğumuz apartmanda aile apartmanıdır. Hyundai i10 bu sosyal yapının havuz arabasıdır. Her ne kadar sahibi olsam da, hafta içi babama, hafta sonu bana hizmet eder. Lakin bir süre aileye yetmemeye başladı. Ayrıca "Arabalı Damat" statümden dolayıda, kaydederime hatırı sayılır hizmeti olmaktaydı.

Arabanın kapasitesi toplu yolculuklar için yetersiz, motoruda ful yük için çelimsiz kalıyordu. Son zamanlarda 5 koltuğun boş olduğu ender rastlanmaya başlandı. Ayrıca i10 babamın göz zevkine uymuyordu. Ailede İ10 satıp üstüne iyi bir otomobil alma hevesi başlasada, gerek istenilen fiyata alıcı bulunamaması, gerek alternatiflerin pahalı olaması bizi bu düşünceden uzaklaştırdı.
Aile içerisinde arabanın  yetersizliği göz önünde bulundurularak ikinci bir otomobilin , yeni alınacak sıfır bir otomobilden daha faydalı olacağıni düşündük. Tüm aileyi tek seferde taşıyabilecek arabalı inceleyerek babamında göz zevkine fazlasıyla uyan Chevrolet Cruze modeline yöneldik.
Ayten satılmaktan kurtulmuştu. Hatta iki farklı tip  havuz arabası olması, çokda güzel olmuştu. Uzun ve yorucu yolculuklar için Cruze, şehir içi pratik işler için i10 .


2009 Chevrolet Cruze 1,6 Ls modelini  nispeten iyi bir fitaya satın aldık. Araba 102000 kmde, hiç lpg takılmamış benzinli bir otomobildi.

Aracımızın alnı ak deği.... Sıkıntılarımız var.

Cruze  o ihtişamının altında malesef bazı sıkıntıları barındırıyor. Arabanın motoru bakımsız. Eski sahibi kaportaya önem vermiş ama motorunun bakımlarını yapmamış. Hiç LPG takılmamış ve 104 bin kmde bir Cruze bulmak zordur. Piyasada kullanılanların büyük çoğunluğu LPG montajı yapılmış subabları çelik olanlarla değiştirilmiş modellerdi. Çoğu kişi benzinli Cruze almanın büyük hata olduğunu düşünsede kendi adıma doğru olanın bu olduğunu düşünmekteyim. Burda ikinci aracımız olan i10 lpg nin varlığı büyük etkendi. Ailecek uzun bir yolculuğa çıkıcaksak, otobanda lpg tercih etmenin sağlıyacağı tasarruf çok büyük olmayacaktı. Yaptığım teslerde arabayı 5,5- 6,0 litre  benzin tüketimi ile otobanda kullanmak mümkündü.


Fakat her güzelin bir kusuru vardı. Bilincsiz sahibi tarafından bakımları yapılmamış otomobil saatli bomba gibiydi. İlk sorun Termostat arızası olmuştu. Aracın Termostadı hep açık kaldığından hararet istenilen seviyeye gelmiyordu. İkinci hata aracın egzost üzerindeki Oksijen sensörü zaman zaman arıza vermesiydi. Yeni bir oksijen sensörü gerekiyordu. Aracın lifte aldığımızada sol dış körük patlak olduğu ortaya çıktı. Değişmesi gerekiyordu. Şanzımanın sol keçesinden yağ kaçıyordu. Bununda yenilenmesi gerekiyor. ikiside parça olarak ucuz olsada işcilik olarak pahalı şeylerdi. Yağ sogutucusu o-ring değişmesi gereken bir diğer parçaydı. Fakat en önemli golü, Triger kayışından yemişdik. Tamda değişim yılı gelmişti. Hal böyle olunca 1300 liralık malzeme + 700 liralık işcilik  barındıran bir tablo ile karşı karşıyaydık. 

Aracın hasar kayıtları, sürtmeden ibaret, kilometresi yaşına göre düşük en önemlisi motoru delinip lpg takılmamış. Halen orjinal bir motor.  Test sürüşüne çıksanız sizde arabanın çok iyi olduğunu düşüneceksiniz. Ama öyle olmuyor. Bir yerde tüm bakımları kendimizin yapması iyi iken, bir yandanda tüm paranın arabanın alım satım esnasında harcanması kötü oldu. Aracı bakımsızlığından dolayı henuz kullanmıyoruz. Araba toparlandığı vakit tüm teknik incelemelerini yazacağım :) 

12 Mayıs 2019 Pazar

Chevrolet Cruze Hypermil Test


Merhaba Değerli Arkadaşlar.
İlk Hypermil Road Testimizi az önce tamamladık. F16D4 motorun teknik özelikleri ışığında, Fabrikanın ön gördüğü devir bandı içerisinde aracı kullanarak, beklediğimizden çok daha düşük bir yakıt tüketimine ulaştık. Teste çıkmadan evvel motor harareti 72 dereceye ulaşmıştı. Aracın 2000 devir bandında, değişken subab zamanlaması sayesinde, düşük devirde araba ECUsü kendini yeniden optimize ederek tork bandını aşaği çekti. Buda çekişin düşük devirde artmasını sağladı. Karşımıza şile otoyolunun en dik rampalarından biri geldi. Burda aracın tüketimini artırmak için dip gaz yaparak çıktık. Alternatör Open Loop'a gecti. Arcın %100 motor yükü ile rampayı hız kaybetmeden tırmandı. Bu şekilde yapmamızadaki amaç motor suyu sıcaklığındaki oluşacak değişiklikleri gözlemlemekti. Aracın motor sıcaklığı 73 dereceye kadar çıktı.

Motorun yükünü artırmak için Klimayı açtık. Kavşağa geldiğimizde hızımız düştüğü için hararetde 76 dereceye kadar yükseldi. Kavşaktan dönüşümüzü yapıp, çıktığımız rampayı inmeye başladık. Ayağımız gazdan çektik, arac Fuel Cut-off yaptı. Hararet rampa sonunda 63 dereceye düşmüştü. Tüketim anlık 0,0 litre olarak gösterdi. Gaz pedalını bıraktığımız için bu sefer alternatör full regenaration yapmaya başladı. Akü şarj voltajı 14,7 volta kadar tırmandı. Burda görünüyorki, arabamız rampa aşaği durumlarda aküsünü doldurmak için geri dönüşüme giriyor. Aracımızın elektriksel karakteri, soğutma sistemini aktivitesi, gaz kelebek sönsörlerinin aktivitesi, Emilen hava sensörleri herşey düzgün ve nizami çalıştığı görüldü. Bozuk olmasına rağmen aracın oksijen sensörü çalıştığı ve Ecu sürekli anlık veri gönderdiğini tespit ettik.

Testimiz saate 80km ile 120 km hızlar arasında devam etti. Trafiğin yoğunlaştığı madenler bölgesinde hızımızı 70 km lere kadar düşürmek zorunda kaldık. Shell Güzel petrol kavşağında ışıklarda bekleyip tekrar "U" dönüşü yaptığımızda 20 km lik testimizi son bacağına gelmiştik. Sabit trafiğin el verdiği en yüksek seyir hızıyla yolumuza devam ettik. Ortalama hızımız tüm tes boyunca 70 km civarında kalmıştır. Şile otoyolu üzeri BP istasyonunda durduğumuzda Testimizin sonucunda Arac 5,4 litre tüketim değerine ulaştık.

Yaptığım bu elektronik testler sonucunda elde ettiğimiz veriler ışığında aracımızın  Soğutma sistemi, Elektrik sistemi, yakıt sistemi, sensörlerin durumu konusunda epey bilgi sahibi olduk. Umarım paylaştıklarım başkaları içinde faydalı olur.

*Aracın termostat bozuk olup - olmadığından emin olamiyorum. Cruze hiç tanıdığım bir model değil. İ10 rampa aşaği süzülüşlerde 85 derece altına düşmez. Ama cruze hızımız düştükce  76 dereceye kadar aniden ısındı, fakat rampa inerken 63 dereceye düşmesi beni şüphelendirdi.
Aracın Benzinli çalışıyor olması , çoğu lpg ile çalışan cruzeden dolayı referans bir araç internette  bulamıyorum


5 Mayıs 2019 Pazar

Vites Değiştirme ışığına ne kadar güvenmeli.

Hyundai i10 vites değiştirme ışığı, her 2000 devirde bir yanar. Lakin ben bu vites ışında vites değiştirdiğimde, aracım kendini toplayamıyor. Devir bir üst vitesde oldukca düşmekte. Zaten motoru bir üst vitesin yüküyle boğuyoruz. Yoldaki ufacık bir eğimde araç ciddi sıkıntı içinde kalıyor. Anayaoldan otobana girerken bu vites ışığına güvenmek sizi ciddi sıkıntılar içinde bırakabilir.

Vites değiştime ışığı yandığında, belki ilk 2 vites için sorun olmayacak. Ama 3ncü vitesden oranın 0,9 ile çarpıldığı 4 ncü vitesde 1400 devire düşmek sizi epey sıkıntıya sokabilecektir. Arabanın o vitesde 1400 devire düşmesi 3 silindirli bir otomobil için uygun değildir.
3.cü vitesde motoru 3000 devire kadar çıkarıp, 4.cü vitese taktığımda, aracın daha rahat hareket edeceği 2200 devire kadar düşmek mümkün. Motor değişim esnasında 3000 - 2200 arasında bir duraksama yapar. Devir kaybı daha yavaş olur. 4.cü vites yerine mükemmel bir şekilde geçer. Saate 56 km hızla ilerleken 4.cü vitesde ilerliyor olursunuz. 5nci vitesde geçmek için aracı hızlandırır saate 80 km hıza ulaşır, 5.ci vitese gecerim. 2500 devir dakika çeviren motor saate 80 km hızı tutmuştur. 

Önüme bir rampa geldiğinde, Gaz pedalına %50 den daha fazla basmadan mevcut hızım saate 70 km indiğinde direk vitesimi 4 de takar hızı sabit tutmaya çalışırım. Saate 70 km hızı gaz pedalına %50 aşmadan tutabiliyor ve hızlana biliyor isem 3000 devirin sonuna kadar hızlanır, saate 80 km hızı tekrar korurum. Ama pedala uyguladım %50 güc ile hızlanamıyor isem, mevcut 70km hızıda koruyamıyor isem 2500 devire kadar düşer saate 66 km hız ile tırmanmaya devam ederim. Genelde 4 ncü vites ile tırmanmak zor olur. Saate 66 km hızıda tutamıyor isem, mecburen 3ncü vitese düşerek, 3500 devir ile rampayı saate 66 km hızla tırmanırım. 

Hyundai i10 ne kadar yüklü olursa olsun, 3ncü vitesde tırmanamayacağı rampa yoktur.