26 Şubat 2016 Cuma

Ege Turu Planım

21 Şubat 2016 Pazar

Değerli Yoldaş Hyundai Accent Era 1.4 A/T

13 Şubat 2016,
Bu gün Nişanlanmamızın ilk yıldönümü. Yarında 14 Şubat sevgililer günü. Her ne kadar evlenmiş olsamda, Bu iki özel gün benim değerli karım için çok önemli tarihler. Kendisi bu konularda biraz duygusal. 

Benim Küzenin Hyundai Accent Era 1,4 Otomatik, arabasını sık sık bu blogta yazmıştım. Artık esaslı bir test için kullanmak istiyordum. Hedefim Sakarya Akyazı'da bulunan Altındere Alabalık tesisleri olacaktı. 





Hyundai Accen Era 1.4 Otomatik ...
Nedir bu araba, Neden bu otomobilden çevrede bir sürü var. Bu eski filo arabası, nasıl olduda benim hayatımın büyük bir kesiminde arac ihtiyacımı karşıladı.

Bu otomobil Uçar Otomotivin filo aracı olarak kiraladığı, Üç yılını bu şekilde geçirip 40000 km devirince bir galeri aracılığı ile sahibinden.com ilanı ile küzenime satılmıştı. İlk alımı sırasında 30000 tl fiyata sahip olmuştu.

İlk defa 2015 ilkbaharında kullandım bu arabayı. Çekmeköy'den, Samandıra üzerinden Tuzla'ya sürmüştüm. Araba kullandığım ilk Tork konverterli Klasik 4 ileri otomatik araba idi.



Teknik Olarak Hyundai Accent Era 1.4

1399 cc hacminde, silindir başına 3 subab teknolojisi olan SOCH motor, Euro4 emisyon uyumlu üretilmiş. Aracın 4 silindirli motoru,  6000 devirde 95 beygir güç üretirken 4700 devirde 125 nm bir tork üretebilmekte idi. 1188 kilo ağırlığındaki makine, beygir başına 15 kilo ağırlık dengesine sahipti. Dört ileri otomatik şanzımanı olan Era, eski nesil Tork konverterli aktarma organı ile gücü ön tekerlere iletiyordu. Çok ilginç bir şanzıman taşıyan motorun ilk üç vitesi normal, son vitesi anormal bir orana sahip Over drive  dörtdüncü kademeye sahipti. Yalnız bu oranda devreye giren kilitli  damper sahipti. Şehir içi tüketimi yükselten ilk üç vitese karşılık, uzun yolda 110 120 km hıza bile manuelden daha düşük tüketim vaad eden dördüncü oranı hep sınamak istemiştim.

Araba ilk 3 vitesde bir birine çok yakın değerler sahipti.
Birinci vites 2,846
İkinci vites 1.581
Üçüncü vites 1.0
Overdrive vites 0,635

Bu oranlara göre araba Over drive şanzıman oranı ile saate 240 kilometre hıza çıkabilirdi. Oysaki araba dip gaz yapıldığında, Üçüncü vitesin üstüne çıkmaya bile tenezzül etmiyordu. Saate son hızı 168 km olan araba, bu hıza ancak ve ancak üçün vitesde 6500 devir çevirerek ulaşabiliyordu.


Arabanın bir çok kez otobanda testini yaptım. Araba Over Drive vites oranını ilk zamanlar düzgün bir şekilde kullanamadım. Sandımki 80 90 km hızla gidersem az yakarım dedim. Oysaki bu hızla giderken motor yeterince tork üretemediği 2000 li devirlerde olduğundan, az bir eyim de bile vuruntu yaparak güç kaybediyor, hız bir şekilde kickdown yaparak Üçüncü vitese düşüyordu. 


Overdrive şanzıman oranına baktığımızda , arabanın saate 80 km hızda 2000 devire yakın bir devir çeviriyordu. Eğer damper kilitlenirse bu değer yaklaşık 1850 devire düşüyordu. Rampa çıkarken çok hasas olan bu alanda damper ayrılıyor, önce devir artıyor, çok kısa bir gecikmeden sonra Üçüncü vitese düşüyordu. Bu aktivite açıkcası şanzımanı yormaktan öteye gitmiyordu pek. Yakıt tüketiminede pekte katkısı olmuyor, gereksiz bir uğraş ve yorucu bir ritim bozukluğundan öteye gitmiyordu. Grafik incelendiğinde, boş ağırlığı 1180 kilo artı 75 kilo sürücü ağırlığı olan arabanın, saate 80 km hızı tutması için gerekli gücü üretmediği ortaydaydı. Saate 80 kilometre hızda 1850 devir ceviren motor 20 beygir güç ve 90 nm torku 0,68 olan şanzıman oranı ile ön tekerlere göndermesi çekişe yetmiyordu. Tork konverterden kaynaklanan kayıp ve 0,68 oranın ardından lastiklere iletilen güç 12 beygirden ibarettir. Oysaki klasik otomobil bilgilerine göre saate 100 km hızı tutmak için bile 15 beygir gerekirken, 1250 kiloluk arabayı 80 km hızda tutmak için 12 beygir neye yeterdi. Hele bir hafif meyilde Üçüncü vites oranına düşmesi kaçınılmaz bir durumdu. 

İnsan bir arabayı 100 200 km kullanmakla tanıyamıyor. Sadece sürerek bir şey öğrenilmiyor. Bunca zaman arabayı hep eleştirdim, hakkında kötü şeyler söyledim. Oysaki altındaki teknolojiyi bilmeden mok atmaktan başka bişey yapmamıştım. Arabayla 500 km yol yapıp motor güç eğrilerine ve  şanzıman oranlarına baktığımda, aracı iyice tanımaya başladım. 

Araba ilk öfkemi ne zaman kazandı derseniz, 2015 Ramazan ayında bir iftar yemeği aklıma geldi. 10 Temmuz 2015 tarihinde, Haliç kıyısındaki Movenpick otelindeki iftar yemeğine Accent era ile gittim. Çok berbat bir Cuma trafiğinde Küçükyalı'dan Kağıthane'ye devamında bir kaç yere uğramış toplamda 197 km yol yapmıştım. Bu sürede 22 litre benzin yakmış,100 km de 11 litre yakıt tüketerek nefretimi kazanmıştı. Daha 1 ay evvel 4,74 dizel tüketimi ile Fiesta ile 1000 kmden fazla yol yapmıştım. 30 litre benzini 4,76 liradan 144 Tl ye almış bir bünyeye 11 litre tüketim bana ağır gelmişti. 100 km yolda 52 tl benzin yakmak ne dedmek abi :)


Ben bu arabayı her aldığımda yıkatmak zorunda olmamda cabası. Onuda eklersem bana bayağı maliyet vardı. 

Bu korkunç 52 liralık tüketim maliyetinden sonra, arabayı internette araştırmaya başladım. Motor grafiklerini, kullanıcı geri dönüşlerini okudum. 1.4 motorun yakıt tüketim değerlerini bir çok sitede inceledim. Arabayı ve tuhaf şanzıman oranlarını görünce, kafamda arac hakkında farklı bir düşünceler canlanmanya başladı. Teknik olarak basit bir otomobildi. Sadece 30000 tl lik bir otomobildi. Bu kadarlık arabadan bu kadarlık iş çıkar diyordu ustası. Ben buna inanmadım. Bir gün Sabiha Gökçen havalimanında, halamı almak için gittiğimde sağa çekip otlara uzanıp Era'ya baktım. "30000 tl az bir paramı" "1399 cc motor ve 95 beygirlik motor bu kadar çok yakmasımı gerekiyor." "Ben nerde hata yapıyorum."



Bazılarınız diyebilir, neden basit bir otomobile bu kadar odaklandın. Nedenmi odaklandım, çünkü kahrı bana ait bu arabanın. Bu otomobil Hypermil yapan bana büyük bir darbe vurmuştu. Beceriksiz olduğumu göstermişti. Accenti anlamamış olabilirmiydim. Başka era sahipleri , tüketimi mi aşırı bulmuşlardı. Hakklılardı, Paşaköy yolunda 7,78 litre yakıt tüketimini yakalamıştım. Bunu yaparken 80 km hız ve sık sık 3 ncü vitesde ilerliyerek yapmıştı. Kusurlu sürüşüm ve düşük devirde kullanma ısrarım şanzımanı yormasına rağmen 7,78 tüketim yakalamıştım. Bu kusurlu sürüşümü videoya bile çekmiştim.


Bu kusurlu bir sürüştü. Bunu anlamam uzun sürmedi. Motorun boğulma eğilimleri , sık sık vides düşürmeler, eğimde yaptığı vuruntular, Motor bana bir  şey anlatıyordu. 

1 Agustos 2015, İlk defa Semi otomatik robotize bir şanzımana sahip Grande Punto kullanma şansına eriştim. Bu tecrube bana Tork konverterinin ne kadar harika bir şey olduğunu, Era'nın 4 ileri şanzımanının ne kadar büyük bir özelik olduğunu göstermişti. İşte bu tecrube, Grande Punto'nun şanzıman davranışları, Motorun 3000 devirde 100 km hız yapıyor olması, Bu hızda 5,5 litre yakıt tüketimi bana çok önemli bir bilgi kazandırmıştı. Era malesef Team donanım seviyesinde idi. Bu sebeple Yakıt tüketim göstergesi yoktu. 1.4 Grande Punto ise yakıt tüketimi benzinli olmasına rağmen 3000 devirde 100 km hızla giderken 5,5 litre yakıyor olması, aslında benzinli bir makinede yüksek devirden kaçınmamam gerektiğini bana hatırlatmıştı. Dizel Fiestalar bana düşük devirde araç kullanmayı öğretmiş olsada, Torkları düşük benzinli otomobillerde bu durum ters tepiyordu. Hyundai 1.4 Accenti 3000 devirde 50 beygir güç üretiyordu. 110 nm torku ise gayet avantajlıydı. Dizel 1.5 Ford Fiestaların 2000 devirde yaptığını Hyundai 3000 devirde yapıyordu. Tork konverterli şanzıman ise bu gücü kudreti rampa çıkışlarında artırıyor fakat, hızdan feragat ettiriyordu. 

Legodaki parçalar yavaş yavaş yerine oturmaya başlarken, bende düğün için evime eşyalar alıyordum. Arabanın 520 kilo taşıma kapasitesi vardı. 390 litre bagajda cabasıydı. Ben trafikten sakınarak Era'yı düğün alışverişlerimde kullanmak için sık sık ödünç aldım. 



Era benim yeni yuvamın inşasında sık sık bana yardımcı oludu. 30 tl ye deposuna attığım benzin ile Tuzla - Çekmeköy Çekmeköy-Tuzla git  gel yapıyordum. Hypermiling yapmak yerine akışına bırakmıştım. 30 tl yakıt ile yaklaşık 85 km yol yapıyordum. Arabayı 100 km hızın üstüne pek kullanmıyordum. Bana biraz daha az yakıt ekonomisi sağlar düşüncesi ile iyi yokuşlarda aracı Over Drive Switch kapatarak Üçüncü vitesde kompresyona sokuyordum. Bir müddet sonra Şanzımanı eskitmek istemediğim için bu uygulamadan da vazgeçtim.  Hey gidi Accent Era. İnternette senin hakkında ne kadar çok kötü yorum varmış. Hep bir fren sorunundan bahsettiler senin için. Otomatik olmana rağmen motor fren sıkıntın olsada ben senin frenlerinle ilgili hiç şikayetci olmadım. Benim tek derdim seninle inanaılmaz yakıt tüketimi oldu hep. Onuda bir şekilde aşmayı başarmıştık seninle. 

 Depo ödünç aldığımda her zaman  çeyrek seviyede olmaktaydı
 Depo kapağını açıp 30 tl lik benzin alıyordum
 30 tl karşılığı 6,79 litre kurşunsuz benzin.










30 liralık benzin bana 1 çeyrek benzin daha kazandırıyordu.









Gün sonunda 83,5 km yapmış, O 6,79 litrelik benzini tüketmiş oluyordum.





İlk Bakım... 

Benim Küzenim Çok yoğun bir insandır. Bu sebebten ötürü arabanın tüm bakımları vergileri sigortaları benim tarafımdan çözülür. İşim nedeniyle Çumartesi ve Pazar tatil olarak gecirdiğimden bu arabanın ödünç almanın bir bedeli olarakta kahrını ben çekiyordum. Arabayı Şile otoyolu üzerinde Plazalar durağında bulunan Hyundai Çoşkun oto servisine götürdüm. Arabanın 45000 km bakımları yapılcaktı. 



Lifte kaldırıldığında arabanın alt takımın son derece iyi durumda olduğu bilgisini verdiler. 


Motor Yağı, filtreler değiştirildi.


Otomatik şanzımanlı olmasından dolayı, frenleri çabuk eskimişti. Ön kaliperler değiştirildi.


Tüm bu zaman boyunca bende, bekleme salonundaki kahvemi yudumlayarak gecirdim.


En son olarak Far ayarlarım yapıldı. 


Arabam yıkantıldı, temizlendi ve bana 550 tl fatura ile teslim edildi. 

Tork konverterin Hissi

Arabada kullandılan 4 ileri tork konverterin yarattığı his, sanki arabanın boş vitesde olduğu izlenimi veriyor. Araba D konumuna alındıktan sonra freni bırakır bırakmaz 5-6 kilometre hızla ilerlermeye başlıyor. Özelikle ilk 2000 devirde sanki araba boş vitesde gibi izlenimi veren araba, kabinede tır tır converter sesini çok ama çok düşük bir sesle yansıtıyor. Bu durum bu model için normal. Zaten duymak için inanılmaz bir çaba sarfetmek gerekiyor.  Bu boş vites hissi benim çok hoşuma gidiyor. Asla stop etmeyen bir araba izlenimi kazandırıyor. Zaten asla stop etmiyor. Araba dur kalk sırasında şanzımanı N konumuna almaz isem titreme yapıyor. Frene her bastığımda 800 devir çeviren motor, Konverteri cevirmeye devam etsede Birinci şanzıman oranında kaldığından drenç ile yüzleşiyor. Araba rolanti devrini korumak için benzin sarfiyatını artırıyor. Arabanın kliması acıkkende 200 devir bir an için kaybediyor. Yine Ecu hızlı müdehalesi sayesinde o 200 devri sağlayacak ekstra yakıt motora sağlanarak rölanti devri sabitleniyor. Araba çok dik olmadığı sürece, yokuşta kaydırma yapmıyor. Kayma eyilimine girdiğinde ise bu çok ama çok milimetrik bir hızla oluyor.  

Şanzıman ilk hareketini aldıktan sonra, saate 10 km sürati aşar aşmaz ikinci vites oranında ilerlemeye başlıyor. Çok dik bir yokuşta saate 30 km hızla dip gaz yapsanız dahi , otomobil asla birinci vitese gecmiyor. Birinci vites sadece ilk kalkışta dip gaz yaparsanız saate 60 km hıza kadar 6000 devirde ikinci vitese geciyor. Bunun dışında şehir içi trafiğinde saate 80 km hıza kadar genelde ikinci vites ve üçüncüncü vitesde ilerliyorsunuz. Ayağınızı gaz pedalından çektiğiniz zaman ise Dördüncü vites oranına gecen araba , rampa aşağı olsun düz yol olsun dördüncü vitesde ilerlemeyi sürdürüyor. Saate 80 km altında çok nadir dördüncü vites ile ilerlediğimi hatırlıyorum. Anca bir yokuş aşağı olcakta sizde ayağınızı gazdan cekiceksiniz, arabada aşağı akacak saate 60 km hızla . Ancak ozaman dördüncü vitesi düşük devirde kullanmak mümkün oluyor. Ama velakin Motor fren etkisi neredeyse sıfır. Araba zaten rölantide 2000 devi çevirmeye meyilli yapısı, yokuş aşağı Cut off olmasına mani oluyor. Ancak Over drive kapatıp motoru kompresyona sokabiliyorsunuz. Buda araba yüklü değilse çok fazla hız frenlemesine sebeb oluyor. 

Şanzımanın Detayları... 

Hyundai Accent era içerisinde 75 kilo ağırlığında, 4 ileri tork konverterli, 234 newton güc üretebilen şanzıman vardır. Hyundai powertech tarafından üretilen 4f14 kodlu bu şanzıman, Lock-Up clutch sistemine sahip tork konverteri kullanmaktadır. Üç parçadan ve 2 fazdan oluşan converter, 2200 devir dakikada, ikinci vitesde, %20 ye yaklaşan dik yokuşta, dip gaz 30 km hızla çıkabiliyor. 


Sollama manevraları sırasında, 80 km hızla giderken dipgaz basıldığında, iki vites düşerek seri bir şekilde hızlanıyor. Motoru 6000 devir çevirmekten çekinmeyen şanzıman, dip gazda sarsıntılı çalışıyor. 

Ben iyice ustalaştığımda, bu arabada vites değiştirmek için ayağımı gazdan çekiyorum. Araba her ne kadar 4 vites olsada , esasen gaz pedalı ile ilişkisinden dolayı, elektronik bir sistemle vites değiştiriyor. Pedalda bir kickdown butonu yok. Ama basma seviyesine göre bir veya 2 vites düşürüyor. Ayağınızı gazdan çektiğinizde dördüncü vitese artıyor. Arabanın hızına devrine ve gaz pedalının basma oranınıza göre vites değişimi yapıyor. 
Ançak kalkışlarda birinci vitesi kullanıyor. Dip gazda 6000 devir çevirtene kadar ilk vitesi kullanmak mümkün. İsterseniz L moduna alıpda kullanabilirsiniz. Çok tehlikeli durumda frenleriniz tutmaz ise yüksek hızda L moduna aldıınızda bildiğiniz Kamyon Retarder gibi fren yapıyor. 
İkinc, vites genelde 10 ile 50 km arasında kullanıyor. Dip gaz yapınca 110 km hıza kadar çıkabiliyor. Bu vitesi sabit kullanmak için vites kolunu 2 moduna almanız kafi. İstanbul şehir içi trafiğinde en çok bu vitesi kullanıyor araba. 
Üçüncü vites, en kallavi vites, Maksimum hızın ulaştığı vites oranı. Bundan sonraki vites tüketimden başka hiç bir işe yaramayan Overdrive oluyor. Bu vitesi sabit kullanmak isterseniz , vites düğmesi altındaki Over drive Switch kapatmanız gerekiyor. Sonra Dördüncü vitesi unutun. Bu sayede sportif kullanımda Üçüncü vitesin nimetlerinden faydalanıyorsunuz. Bir kere Motor fren elde ediyorsunuz. Motor sürekli revmatch takip ediyor. 110 km hızla giderken 4000 devir çeviriyorsunuz. Tork konverteri kilidi devreye girmiyor. 6000 devir ceviren  motor konverterde redüksüyona ugradığında, lastiklere 200 nm tork olarak dönüyor. Konverterin kendisi zaten başlı başına bir şanzıman olduğundan 4 x 230 nm bir vites oranı sahip oluyorsunuz. Bu işin matematiği nasıl yapılıyor ben tam bilmiyorum. Ama arabanın çekiş testlerinde 1180 + 75 kilo haliyle %20  derece olan eğimde en cok 2300 devir çevirip saate 40 km hızla çıkabildim. Daha üstüde malesef olmuyor. Bunu gerçekleştiriken şanzıman oranı 1.58 olan ikinci vitesi kullandı. L modeunda yani ikinci vitesde saate 60 kilometre hızlada çıkmam mümkün olabilirdi. 
Uzun lafın kısası, Era kullanırken 4000 devre her ulaştığımda ayağımı gazdan cekip bir üst vitese geciriyorum. Ama tamamen değil yeterince cekip ikide ise üçe, üçte ise dörde geçmesine yardımcı oluyorum. Bu şekilde zaten şanzıman sarsıntısız geçiyor hemde uygun devirde hareket ederek, motoruda zarlamıyorum. 6000 devir çevirmek yerine 4000 devir çevirmek bana yakıt tüketimi olarak ekstra katkı sağlıyordu. Sonucta maksimum tork 4000 devirlerde veriyordu. Arabanın tork devrini yakalamak bana daha hızlı araç sollama sağlıyordu. 

Benim Nikah günüm geldi çattı. Tavaş yavaş sempatimi kazanan Hyundai Accent Era benim bu mutlu günümde, yine yanımda bana eşlik ediyordu. Kendisine güzel bir aksesuar aldım. Çok hoş bir telefon tutacağı. Bu güne özel 40 tl para basıp satın almıştım. Benim süper klavuzum Lg g2 telefonumu ona tuturmak için almıştım. Çok ta şık olmuştu. 


Kiracı olarak taşındığım evin kapısına ilk park ettiğim araba yine Accent Era olacaktı.. 


Nikah sonrası eşimle beni, önce Messt Cafe Restouranta taşıyacak. Akabinde Lemon Cafe de hoş sobete götürdü. 


19 Kasım 2015 tarihinde nikahım kıyıldı. Eşim ve ben bu en değerli anımızda Accent Era yanımızda olmuştu. Accent Era 1.4 Otomatik asla unutamayacağım bu günümde beynime iyice kazınmıştı. O benim Küzenimin ödünç alınmış arabası olsa bile ailemizden biri olmuştu. 

Kına Düğün Balayı derken yine normal hayata dönmüştük. Tam bir aydır  Accentin direksiyonu başına geçme fırsatım olmamıştı. 

Nişan Yıl dönümü ve Altındere Alabalık Tesisleri. 


6 Şubat 2016 ... Uzun bir aradan sonra eski yoldaşım Accent Era yine direksiyonu başındayım. Özlemiştim keratayı. Düğün sonrası ödenmesi gereken borçlar , beni eve kapatmıştı. Direksiyon sallamayı özlemiştim. Çareyi Nişan yıl dönümü bahanesi ile Accent Era'da buldum. Arabayı küzenden aldım. Hanımıda alıp sabahın köründe Sakarya Akyazıda bulunan Altındere Alabalık tesislerinde kahvaltıya gitmekti amacım. 

Altındere Alabalık Tesisleri : https://goo.gl/maps/yJH1tmBuzEv

Bize  150km mesafede olan bu yer, hem evde oturmakdan sıkılan hanım için bir eğlence, hemde benim direksiyon özlemimi gidermek için güzel bir rota olmuştu. Kafama pov kamera takıp 1:10 dakilakık bir video cektim. Anlatmak yerine izlemenizi tavsiye ederim.... 


Arabayı saate  110 120 km hızla kullanmış, 3000 devir bandında kullanmaya özen göstermiştim. Sonuc olarak en son yaptığım ölçümden 1 litre aşağıda bir yakıt tüketimi yakalamayı başarmıştım. Hyundai accent Era 1.4 Otomatik süratli kullanımda ancak daha az yakıt tükettiği aşikardı. Arabanın Over drive şanzıman oranında tutunması için gerekli güc ancak 3000 devir bandında sağlanıyordu. 

Araba 3000 devirde 120 km hıza çıkabiliyor, bu devir bandında 50 beygir güç ve 110 nm tork üretiyordu. Bu da mevcut hızı ve vites oranını tutmakta fayda sağlıyordu. Yüksek hızda gitmek demek daha kısa sürüş zamanı anlamına geliyor. Bu da yüksek devirde çalışma zamanını azaltıyor.

Araba ile yapılan bu yolculukta 100 tl karşılığı 24 litre benzin almıştım . Bu miktar yakıt ile 350 km yol yapmayı başardım  . Bu da 110 km sürate rağmen 100 km de 6,85 litre yakıt tüketimi sunmuştu. 

Altındere Alabalık tesisinde kahvaltı bize 50 tl maliyet çıkarmıştı. Bunla beraber benzin parası dahil aracın bize maliyeti sadece 150 tl olmuştu. 

Umarım hayatımızdaki yeri daha uzun yıllar değişmez. Her daim sıkıntıya düştüğümde gidip alabilceğim bir otomobil. Biz erayı çok seviyoruz. Kimine göre ucuz bir araba , bize göre ise değerli anılarımızda yanımızda olan bir yoldaş.