24 Haziran 2019 Pazartesi

F16D4 Motor neden verimsiz

Merhaba
2009 Chevrolet Cruze aracımızda, LXT kod adlı 4 silindirli, 1598 cc 80 kw güç üreten motor hizmet vermektedir. Maksimum tork devri 4200 devirde 150 newton olarak verilmiş.


Hyundai i10 arabamdaki 90 newtonluk motorun yanında bu denli güclü motora sahip otomobil 1400 kilo ağırlığınında etkisiyle biraz hantal yürümekte. Bu hantallığın esas sebebi Obd verileri ve motor yük değerleri ile incelendiğinde ortaya çıkmıştır. Bu hantallık yakıt tüketimini artırmaktadır.
Şöyle ki, Hyundai i10 motoru sadece alternatör şarj etme eğiliminde iken rölantide %20 motor yükü ile çalışmaktadır. Chevrolet Cruze ise işler biraz daha değişik durumda.



Cruze üzerinde elektrikli Direksiyon bulunmamakta. Elektrikli direksiyon sistemin varlığı, şehir içi yakıt tüketimini 9,8 litreden 8,6 litrelere düşürmektedir. Motor tarafından sürekli tahrik edilen hidrolik direksiyon pompası, şehir içi yakıt tüketimini 1- 3  litre arasında artırmaktadır. En ekonomik yolculuklarda bile yakıt tüketimine 0,6 litre etkisi vardır. Yapılan gözlemlerde normal rölanti devrinde %20 yükte çalışması gereken motor, rölantide %32 motor yükü ile çalışmaktadır. 

Eğer birde sıcak havaların etkisi ile klimanızı da açarsanız, kademe "2" fan açtığınızda motor üzerindeki yük %45,5 değerine ulaşacaktır. Motor üzerinden alternatör, direksiyon pompası, klima kompresörü tahrik edilirken frene bastığınızda ise işler dahada çığırından çıkacaktır. Fren pedalına basmak motor yükünü %50 değerini aşacaktır. 
Alman Adac testinde şehir içi 9,8 litre yakıt tüketimi çıkmasının yegane sebebi de budur. Bir diğer şikayette motorun alt devirlerde ölü olması durumu, bütün bu saydığım ekipmanların motor tarafından tahrik edilmesinden açığa çıkan aşırı yüküdür. Daha yola çıkmadan torkunuzun %50 sini kaybediyorsunuz. 

Sonuc olarak iyi bir yapılanma olmadığı için 1,6 F16d4 motorunuz çıplak dynoda verdiği  torkun yarısını kötü güç yönetimi ile kaybediyorsunuz .Her ne kadar bir sonraki modellerde bu sorun aşılmış olsada,  çözülmesi 1 yılı aşmıştır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder